Brygging med ekstraktsett er den desidert enkleste måten å komme i gang med hjemmebrygging på! Investeringskostnadene er lave og tidsbruken like så, mens resultatet blir mange liter øl som du kan nyte alene eller i godt selskap! Om du følger denne fremgangsmåten til punkt og prikke kan jeg nesten love deg at du får et godt resultat allerede ved første brygging – bare husk å være nøye nok med renhold og rengjøring av ALT utstyr.
Lykke til!
Du trenger:
- Ekstraktsett
- Spraymalt/maltekstrakt/dextrose
- Kjele min. 3 liter
- Litermål
- Røreskje i plast med langt skaft
- Gjæringsbøtte m/gjærlås
- Hydrometer
- Termometer
- Rengjøringsmiddel (Star San el. tilsvarende)
Kjekt å ha:
- Gjærnæring
- Anti-foam
Til tapping:
- Flasker
- Flaskebørste
- Kapsler og kapsler-påsetter
- Flaskefyller
Slik gjør du:
- Klipp opp posen og ta ut innholdet
- Rehydrer tørrgjæren før bruk: bland ut posen med tørrrgjær i ca. 1 dl vann (30-35°C). Ha over plastfolie og la stå i 15-20 min.
- Fyll 3 liter vann i en kjele, tilsett ca. 1 ts gjærnæring (kan sløyfes) og 1 kg spraymalt/maltekstrakt/dextrose. Bland godt og kok i 15 min. NB! Pass på så det ikke koker over. En dæsj anti-foam anbefales (kan sløyfes).
- Desinfiser gjæringsbøtta ved å tilsette 5l vann i bøtta sammen med ca. 10 ml rengjøringsmiddel. Sett på lokket og rist godt i ca. 30 sek. Hell ut vannet (rester og skum er ikke skadelig).
- Tøm kjelen med ferdig vørter i bøtta, tilsett maltekstraktet fra posen og rør godt. Fyll opp med kaldt vann til du har 23l i bøtta.
- Rør om gjæren og tilsett denne i bøtta. Fest lokket godt og rist bøtta godt. Mål så OG med hydrometer.
- Sett på gjærlås og la stå til gjæring i oppgitt temperatur i ca. 2 uker (se pakning).
- Tapp over på flasker, ha på kork og la stå i ca. 1-2 uker før konsumering.